állásfoglalások

Ne akadjon meg a rák elleni küzdelem!

Bizakodva tekintünk dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkári kinevezésére, az új ágazati vezető ugyanis prioritásként nyilatkozott a népegészségügyi programokról, ezért bízunk abban, hogy nem akad meg például az országos szintű vastagbélrákszűrés bevezetése sem. Az onkológiai ellátásban a betegek által megtapasztalt túlterheltség és zsúfoltság azáltal is csökkenthető, ha több daganatos betegséget diagnosztizálnak korai stádiumban, így kevesebb sorstársnak van szüksége onkológiai kezelésre. Kérjük az új egészségügyi államtitkárt, hogy ne akadjon meg a rák elleni többfrontos küzdelem! Az elmúlt időszakban több előrelépés is történt a rákbetegségek diagnosztikájában és kezelésében.

Várólisták nélkül javulnak a rákbetegek életkilátásai

Nagy lépés a rák elleni hazai küzdelemben és az esélyegyenlőségben, ha az egészségügyi államtitkár nyilatkozata valósággá válik, s két hétnél többet az országban sehol sem várhat kivizsgálásra daganatgyanús beteg. Elismerésünket fejezzük ki a kormányzati lépésért, ha megvalósul Magyarországon Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár napokban tett ígérete, miszerint daganatos betegség gyanúja esetén mindenki 14 napon belüli időpontot kap diagnosztikai vizsgálatra.

100 ezer ember lehet vastagbélrákos: meggyógyulnak vagy meghalnak?

100 ezer ember él közöttünk, akikben már ma ott van az a polip, ami a következő 10 évben vastagbélrákot fog okozni. Akiknél időben észreveszik, meg fognak gyógyulni vagy ki sem alakul náluk a rák. Akik nem jutnak el idejében vastagbéltükrözésre, meg fognak halni a betegségben. Március a vastagbélrák ellenes nemzetközi hónap.

Diagnosztikai várólisták: a rák nem vár

Hónapokat is késhet a daganatos betegségek diagnózisa és kezelése a várólisták miatt: az akár 1-2 hónapos CT és akár 2-6 hónapos MR várakozás elfogadhatatlan, ahogyan az is, hogy a körülmények a magánellátásba kényszerítsék a betegeket, akik ezzel elveszítik a vizsgálatokhoz nekik járó tb támogatást – szögezte le Lakos István, az Egyesület elnöke egy budapesti szakmai konferenciát követően.
A betegszervezetünk álláspontja a várólistákról a következő nyilatkozatban olvasható.

Mikor lesz diagnózis, s kezdődhet meg a rák kezelése?

Önnek mennyi időbe került eljutni a diagnózishoz szükséges vizsgálatra? Egy október végén tartandó szakmai fórumra való felkészülés miatt, arra kérjük Betegtársainkat, osszák meg velünk, hogy mennyi időbe telt, amíg a betegségük legelején a betegséggyanúból diagnózis, majd kezelés lett, mennyit kellett ultrahangra, röntgenre, CT-re, MRI-re várni. A hangsúly az utóbbi kettőn lenne, hiszen a fórum a diagnosztikai várólistákról fog szólni. Ez a megmozdulásunk is az a célt szolgálja, hogy a Betegtársaink érdekeit képviselhessük a döntéshozók felé.

Amennyiben olyan története van, amit szívesen megosztana velünk a fenti témával kapcsolatban, kérem jelezze azt a Titkárság elérhetőségein.

Időt nyertek az áttétes vastagbélrákos betegek

A vastagbélrákos betegek jelenleg minden olyan korszerű onkológiai kezeléshez hozzájuthatnak Magyarországon, amely esélyt adhat számukra életkilátásaik javítására. Egyesületünk a daganatos betegek érdekeiért való küzdelem során rendszeresen fogalmaz meg kritikát, ha a betegeket hátrány éri, viszont valljuk: a hiteles érdekképviselethez hozzátartozik a pozitív fejlemények kommunikációja is. Betegszervezetünk soha nem egy konkrét gyógyszerért lobbizik, hanem az a célja, hogy szélesedjen a terápiás paletta, s az életelőnyt adó legújabb onkológiai kezelések - betegségtípustól függetlenül - mihamarabb elérhetővé váljanak a magyar rákbetegek számára is.

Örülünk, hogy javulnak a rákbetegek életesélyei

A január 30-án a vastagbéltükrözésről kiadott országos figyelemfelhívó közleményünkkel párhuzamosan egy fontos sajtótájékoztató is lezajlott, ahol Beneda Attila egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár adott tájékoztatást a február 1-től társadalombiztosítási támogatásba vont új daganatellenes kezelésekről. Erre reagálva a finanszírozás változásáról vallott álláspontunkat olvashatják.

Hányan tudják meg idén, hogy vastagbélrákosok?

Egy Hódmezővásárhely nagyságú, közepes méretű városnyi emberben már ott a vastagbéldaganat, csak még nem tud róla, közülük ezzel 2014-ben is egy Balatonalmádi méretű kisvárosnyi ember fog szembesülni, a halálos áldozatok száma pedig felér Mezőhegyes lakosságával. Ez viszont nem törvényszerű: ha többen idejében eljutnának vastagbéltükrözésre, a halálesetek számát a töredékére lehetne csökkenteni.